BETTSKENA

Bettskena

Bettskena är ett mycket effektivt sätt att behandla flera vanliga tandproblem. En bettskena kan vara ett bra redskap för att avlasta spända och överarbetande käkmuskler vid så kallade bruxism. Bruxism är en medicinsk term för omedveten tandgnissling eller tandpressning. Bruxism kan leda till spänningshuvudvärk, smärta och ömhet i käkmuskler, käkleder och tänder. Bettskena är också ett effektivt sätt förhindra att tänderna slits sönder och spricker till följd av tandgnissling och tandpressning under sömnen.

Hur vet man om man gnisslar eller pressar tänderna?

Vid en vanlig undersökning ser din tandläkare att tänderna slitits ner mer än normalt. Tänderna kan också vara taggiga, avnötta och uppvisar vassa kanter och ett avplanat utseende. Det är vanligt att tandfyllningar/plomber ofta lossnar och tänder kan spricka. Tandläkaren känner på käkmusklerna, käklederna och kontrollerar hur tänderna har kontakt med varandra och hur käken rör sig.

När vi har utrett vad tandgnisslingen eller tandpressningen beror på kan vi skräddarsy en individuell anpassad behandling.

Hur länge använder man bettskenan?

Du använder bettskenan under en begränsad tid. Det kan variera från ett par veckor upp till flera år beroende på vad som är orsaken till dina besvär. Skenan ska i första hand användas under natten.

Hur känns det att ha bettskena?

Det kan kännas lite obehagligt i början att använda skenan. Men det brukar gå över när du har använt bettskenan några gånger. Den kan kännas stor och klumpig de första dygnen. Och kanske upplever du kväljningskänslor och får en större salivavsöndring. Det kan också ömma i tänderna, speciellt på morgonen.

Hur sköter man bettskenan?

Borsta skenan varje dag med tandborste och tandkräm, tvål eller diskmedel och förvara den i friskt vatten. Var extra noga med din egen munhygien. Använd gärna tandtråd eller små borstar för att hålla rent mellan tänderna. När skenan inte används ska den förvaras i vatten för att förhindra att plasten i skenan förändras. Skenen tål inte kokning eller diskmaskin. Det händer att det bildas tandsten på skenan, lägg då skenan över dagen i ett glas med bordsättika/vatten i lika delar.

 

Är du redo för att boka en tid?

BESÖK OSS

Sundbybergs Torg 3, 3 tr

172 67 Sundbyberg

 

KONTAKTA OSS