ROTFYLLNING

Rotfyllning

En rotfyllning kan behöva göras av olika anledningar. En vanlig orsak är att ett hål i tanden blivit alltför djupt och det enda alternativ som annars återstår är att dra ut den. Rotfyllning kan också behöva göras om du fått ett kraftigt slag på en tand.  Efter en lyckad behandling kan tanden fungera precis som vanligt.

Tanden består av ett hålrum som kallas pulpa, den består av never och blodkärl. Vid exempelvis ett djupt hål eller kraftigt slag mot tanden kan pulpan bli infekterad av bakterier och dö. Om rotfyllning inte görs kommer infektionen sprida sig via tandens rot vidare till käkbenet och förorsaka en infektion där.

 

Hur går en rotfyllning till?

Innan rotbehandlingen börjar undersöks tanden. Sedan öppnas en väg in till rotkanalen där tandens nerver och blodkärl finns. Tanden görs ordentligt rent och all infekterad vävnad tas bort med hjälp av filar och bakteriedödande medel. Den tomma rotkanalen fylls sedan med rotfyllningsmaterial som ersätter den skadade vävnaden. Sedan kan tanden fyllas som en vanlig tand eller om tanden är svårt skadad kan det behövas en tandkrona.

 

Gör det ont?

De flesta brukar bli överraskade när de upptäcker att rotbehandlingen sker lätt och smärtfritt. Om nerverna är döda är känseln i tanden borta och därmed känns inte behandlingen. Är nerverna och tanden känsliga får du självklart bedövning.

 

Är du redo för att boka en tid?

BESÖK OSS

Sundbybergs Torg 3, 3 tr

172 67 Sundbyberg

 

KONTAKTA OSS