SPECIALISTTANDVÅRD

Implantat

Implantat är idag den bästa tekniken för att skapa nya, konstgjorda tänder. Har du förlorar flera tänder kan implantat också användas för att fästa andra typer av tandersättningar.

Behandlingen innebär att en skruv av titan opereras in i käkbenet. Det är titanets unika egenskap att växa samman med käkbenet som gör implantatbehandlingen möjlig.  Därefter kopplas nya konstgjorda tänder till skruven.

Hur går behandlingen till?

Planering är mycket viktigt för att din implantatbehandling ska bli lyckad. Innan behandlingen bedöms möjligheten för implantatinstallation genom en noggrann undersökning av din mun, slemhinna och tänder.

Implantatbehandlingen består av två olika delar, en kirurgisk och en protetisk del. Den kirurgiska delen innebär att en eller flera implantatfixturer (titanskruvar) fästs i käkbenet. Under ingreppet får du lokalbedövning och får åka hem samma dag. Den protetiska delen av behandlingen innebär tillverkning av individuellt anpassade tänder som sedan skall fästas till dessa implantatfixturer.

Hur lång är läkningstiden?

Läkningstiden varierar i genomsnitt mellan 2-6 månader. I början är det viktigt att äta lättuggad mat och inte belasta implantat alltför hårt. Det är viktigt att hålla ordentligt rent kring såret för att läkningen ska bli riktigt bra. Under läkningstiden kan du erhålla provisoriska tänder eller temporär protes för att slippa gå tandlös.

Snarkskena

Lider du av snarkning eller andningsuppehåll? Är du ofta trött under dagen? Klagar din partner över svårigheter att sova pga. ljudliga snarkningar? Då kan en snarkskena vara till stor hjälp för dig.

Varför snarkar man?

När du slappnar av för att sova, slappnar också svalget av. Sedan börjar det vibrera i takt med dina andetag, vilket orsakar själva snarkljudet. Vid kraftigare snarkning kan du få andningsuppehåll, så kallade apnéer. Då får du en ökad mängd av stresshormonet adrenalin, pulsen går upp, blodtrycket stiger och syresättningen sjunker. Apnéer påverkar din hälsa och utgör riskfaktor för högt blodtryck och stroke.

Vad gör snarkskenan?

En snarkskena, även kallad antiapnéskena, kan hindra eller lindra snarkning genom att vidga dina andningsvägar och hindra tungan från att falla bakåt och täppa till andningsvägarna när du sover. Det åstadkommer skenan genom att den utformas för att skjuta fram din underkäke, och på så sätt flyttas tungroten fram så att luften lättare kan passera. När käken tvingas fram spänns också musklerna bak i munnen det gör att ditt svalg inte vibrerar lika mycket så att din partner kan sova mer ostört.

Hur görs en snarkskena?

Vi tar ett avtryck av dina tänder på kliniken. Avtrycket skickas vidare till ett tandtekniskt laboratorium i Sverige som utformar en individuell anpassad skena i plast som passar dina tandrader precis. Skenan är exklusivt tillverkad för varje individ och består av en övre och undre skena som på olika sätt kan kopplas samman.

Hur får man en snarkskena?

För att du ska kunna få större delen av behandlingen betalad av landstinget krävs noggrann utredning i samarbete mellan tandvård och sjukvård. Det krävs en noggrann sömnutredning på Fysiologlaboratorium där diagnosen fastställs av en specialistläkare. Om du har remiss betalar du enbart besöksavgift, samma som på vårdcentral, vid besöket. I annat fall bekostar du själv hela kostnaden för behandlingen.

Hur känns det att ha snarkskena?

När du börjar använda snarkskena kan det kännas obekvämt och spänna i tänderna. Du kan också känna dig torr i munnen eller ha ovanligt mycket saliv. Besvären går över inom ett par veckor.

Hur sköter man bettskenan?

Vid behandling med snarkskena är det extra viktigt att med en god munhygien. Borsta därför dina tänder noggrant innan skenan sätts in i munnen. Använd gärna tandtråd eller små borstar för att hålla rent mellan tänderna.

Vid ditt besök hos oss kommer du få instruktioner i hur du ska ta hand om din skena.

 

Är du redo för att boka en tid?

BESÖK OSS

Sundbybergs Torg 3, 3 tr

172 67 Sundbyberg

 

KONTAKTA OSS